Jak zrobić domowy kawowy krem pod oczy?

Kosmetyczne właściwości kawy doceniane są od dawna. Kawa jest składnikiem dostępnym niemalże w każdym domu. Dlaczego zatem nie wykorzystać tego dobrodziejstwa natury w walce z niedoskonałościami naszej cery, w tym – w zmniejszeniu widoczności tak bardzo niepożądanych cieni pod oczami?

Jak działa kawa jako naturalny kosmetyk? 

Kawa jest nie tylko doskonałym napojem, ale również składnikiem wielu kosmetyków – zarówno tych domowej roboty, jak i tych sprzedawanych w drogeriach. W swoich ziarnach zawiera kofeinę oraz wiele innych substancji odżywczych, takich jak minerały, kwasy organiczne, sole wiążące, antyoksydanty, witaminy z grupy B, węglowodany, błonnik oraz białka. 

Kawa korzystnie wpływa na mikrokrążenie, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wygładza i napina cerę oraz opóźnia procesy starzenia. To idealny, naturalny środek pomagający w walce z workami pod oczami.

Przepis na domowy krem kawowy pod oczy

Do przygotowania kremu kawowego pod oczy przygotuj: 

  • 15g oleju z zielonej kawy
  • 8g oleju jojoba
  • 8g oleju z nasion dzikiej róży
  • 20g masła shea
  • 20g masła kawowego
  • 15g olejku lawendowego
  • 4-5 kropli olejku rumiankowego
  • 1 kapsułka witaminy E

Garnek z wodą postaw na ogień. Na gotującej się wodzie umieść miskę. Do miski doda wszystkie składniki oprócz witaminy E. Mieszaj je tak długo, aż się rozpuszczą i idealnie ze sobą połączą. Zdejmij rondelek z ognia, odczekaj chwilę, aż masa nieco przestygnie i dodaj witaminę E. Przelej preparat do sterylnych i szczelnie zamkniętych pojemników. 

Dlaczego ten krem kawowy pod oczy jest tak skuteczny?

  • Olej z zielonej kawy zawiera witaminę E, fitosterole oraz kwas linelowy – Omega 3. Te składniki poprawiają stopień nawilżenia skóry, wzmacnia jej barierę ochronną. Olej działa przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie. Doskonale też zwalcza wolne rodniki, które powodują pierwsze oznaki starzenia się i stanowią barierę ochronną organizmu na reakcje stresowe. 
  • Olej jejoba ma właściwości przeciwzapalne oraz nawilżające.
  • Olej z nasion dzikiej róży bogaty jest w witaminy A i C, antyoksydanty oraz kwasy tłuszczowe. Chroni skórę przed procesami przedwczesnego starzenia oraz regeneruje cerę, wspomagając wygładzanie zmarszczek. Rozjaśnia plamy pigmentowe i pomaga w leczeniu suchej skóry ze skłonnościami do pękania. 
  • Masło shea doskonale regeneruje skórę i odżywia ją. Chroni przed powstawaniem wolnych rodników. 
  • Olejek lawendowy to olejek eteryczny mający właściwości odprężające oraz antyseptyczne.
  • Olejek rumiankowy to olejek eteryczny mający właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, regenerujące oraz antyseptyczne.
  • Witamina E jest witaminą młodości oraz przedłuża przydatność kremu.

Pamiętaj o tym, że:

  • Przechowując krem domowej roboty powinnaś przyłożyć szczególną uwagę do sposobu jego przechowywania oraz przestrzegać daty ważności. Jeśli będziesz trzymała krem w lodówce, możesz go używać przez 30 dni. Krem przechowywany w temperaturze pokojowej nadaje się do stosowania przez 8 do 14 dni. 
  • Nabierając krem szpatułką przedłużysz jego przydatność, ponieważ zapobiegniesz przedostawaniu się do niego bakterii.
  • Kremy pod oczy może stosować każda z nas, bez względu na typ cery. 
  • Jeśli jesteś uczulona na któryś ze składników, zrezygnuj z tego kremu.