Jak zrobić maseczkę z jajka?

Jajka to jeden z najczęściej spożywanych produktów spożywczych. Nic dziwnego, są smaczne oraz bogate w substancje odżywcze i witaminy. Dzięki swoim wartościom odżywczym jajka znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce. I, co najważniejsze, niemalże każdy posiada ten produkt w swojej kuchni. Warto zatem docenić właściwości jajka i wypróbować domowe maseczki, które pomogą odzyskać Twojej skórze piękny i promienny wygląd.

Właściwości jajka 

Jajko składa się z białka, które świetnie usuwa nadmiar serum oraz żółtka, które dostarcza skórze witamin (w szczególności A,B,E) oraz minerałów. Jajko ujędrnia i nawilża skórę oraz działa matująco, co jest dodatkowym atutem dla posiadaczek skóry tłustej. Działa ściągająco oraz odmładzająco i nadaje skórze piękny koloryt. Jajko zawiera też cholesterol, który w naturalny sposób chroni skórę przed wysuszeniem. Stosowanie kosmetyków na bazie jajka jest polecane w szczególności w okresie jesienno-zimowym. 

Przepis na maseczkę oczyszczającą

Do przygotowania maseczki oczyszczającej potrzebujesz: 

  • 1 ugotowany ziemniak
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 żółtko

Ziemniaka obierz i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu rozgnieć go na papkę i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj żółtko i mleko. Mieszaj, aż uzyskasz konsystencję papki. Nałóż maseczkę na twarz oraz szyję i dekolt. Odczekaj około 20 minut i zmyj maseczkę z twarzy. 

Dlaczego ta maseczka oczyszczająca z Żółtka i ziemianka jest aż tak skuteczna?

  • Ziemniak skutecznie działa na skórę, ponieważ zawiera spore ilości skrobii, która nawilża i wygładza cerę oraz łagodzi podrażnienia. Bulwy ziemniaka zawierają witaminy, głównie A, D, B6 i B12, wapń oraz magnez. Dzięki właściwościom antybakteryjnym są dobrymi sprzymierzeńcami w walce ze zmianami skórnymi.
  • Mleko jest bogatym źródłem wielu witamin, minerałów oraz białek. Szczególnie ważnym składnikiem są proteiny, które docierają do komórek skóry i pobudzają produkcję kolagenu i elastyny. Mleko pobudza też wytwarzanie zwiększonej ilości nawilżającego kwasu hialuronowego, który zapewnia odnowę i pobudzenie naskórka oraz wygładzanie zmarszczek.

Przepis na maseczkę dla cery tłustej

Do przygotowania maseczki dla cery tłustej potrzebujesz: 

  • 2 białka
  • kilka kropel cytryny

Ubij białka i dodaj kilka kropel cytryny. Maseczkę nakładaj na skórę za pomocą pędzelka. Trzymaj ją 15 minut. Następnie zmyj ciepłą wodą.

Dlaczego ta maseczka jest tak skuteczna?

  • Cytryna zawiera mnóstwo witaminy C, która działa na skórę złuszczająco, tonizująco i odświeżająco. Poprawia też koloryt skóry – poszarzałej nadaje blasku, natomiast błyszczącą matuje. 

Stosując maseczkę dla skóry tłustej uregulujesz wydzielanie serum oraz ożywisz zmęczoną cerę. 

Przepis na maseczkę dla skóry suchej i wrażliwej

Do przygotowania maseczki dla skóry suchej i wrażliwej potrzebujesz: 

  • 1/2 awokado
  • 1 żółtko
  • kilka kropel soku z cytryny

Najpierw wyjmij miąższ z awokado. Możesz to zrobić łyżeczką. Miąższ wymieszaj z żółtkiem i dodaj kilka kropel z cytryny. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładaj na skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Trzymaj około 20 minut. Po tym czasie zmyj maseczkę ciepłą wodą. 

Dlaczego ta maseczka z awokado i Żółtka jest tak skuteczna?

  • Awokado zawiera wiele kwasów, olejów, lecytynę, sole mineralne oraz witaminy – A,C,D,E, potas i żelazo. Chroni w naturalny sposób przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz wolnymi rodnikami. Doskonale nawilża oraz zapobiega utracie wilgotności przez skórę. 

Maseczka dla skóry suchej i wrażliwej przygotowana z tych składników doskonale nawilża, złuszcza oraz poprawia koloryt cery. 

Pamiętaj o tym, że:

  • Maseczki poprawią stan skóry, jeśli będziesz stosować je systematycznie. 
  • Jeśli jesteś uczulona na jajko kurze, a w szczególności białko, zrezygnuj ze stosowania maseczek.